Ut och rör på er även under ledigheten!!

Nu är det första juli och det är nu som de flesta tar sin sommarsemester! Det är då man anser att det är dags för vila, även från träningen. Att slappa hemma i soffan under regniga dagar och slapp i solstolen under de soliga dagarna lockar mer än att dra på sig ett par träningsskor i den eländiga värmen eller spöregnet! Självklart ska man ha vila, men det finns stora konsekvenser som skadar både din hälsa och kondition om du väljer en månad utan träning!Du lägger på dig flera kilon under din semester!
Under sin semester äter man mera. Har man skola eller jobb under dagen så finns inte samma möjligheter till att ta godis och andra onyttigheter. Även att man är mera sysselsatt gör att man minskar sitt socker-ätande. Men på sommaren och ledigheten anser man att man är värd att äta mera skräp plus att det är lättare att gå förbi kylskåpet eller kiosken och ta något sött när man känner för det och är uttråkad. Så att äta 1-2 glassar om dagen eller kanske en påse jordnötter&ett glas vin samt att ta bort motionen under en månad kan göra att man ökar flera kilo på sin semester.


Sämre sömn, risk för blodpropp, hög puls:
I brist på rörlig aktivitet kan pulsen öka vilket kan leda till belastning på hjärta och blodkärl. Även magfettet ökar vilket kan göra så att mer fett frigörs till blodet, mängden fatligt blodfett blir alltså större och i värsta fall kan det leda till blodpropp.

Konditionen och musklerna förstörs:
När du utesluter din motion under en månad sjunker din syreupptagning lätt med ungefär 5 procent vilket gör att din kondition försämras (alla vet hur syreupptagningen hör ihop med kondis?).  Man kan även lätt tappa 1,2 kg muskelmassa vilket leder till att din styrka förstörs och du orkar sedan inte lika mycket i träningen och löpningen.

Slutligen:
Som grädden på moset så ökar utsöndringen av stresshormoner och det gör att du får svårare att somna.

Mina slutord till er som tränar är att försöka hålla igång träningen även under ledigheten. Ifall du inte känner för att gå ut och springa kan du istället ta rejäla cykelturer, ut och vandra, dra ut på sjön och ro runt i en båt eller kanske ta en rejäl simtur? Det finns mycket att göra på sommaren som är lätta aktiviteter utan att du behöver dra på löpardojjorna. Och innan du bestämmer dig för att ta en månadsuppehåll på träningen, tänk då på konsekvenserna. Är det värt att tappa kondísen du byggt upp av massa träning under vintern bara för att vila?

På sommaren ska du röra på dig massa och äta maaaaassaaaa glass!! Man måste varva glassätandet med lite motion bara! ;)

Skrivet av: Mig (Jennifer). Info: iform.se!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Vad heter fina du?:
Besöker du mig ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg?:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0